جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ جمعه ۱۰ فروردين


 
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت آيت‌الله آقاى حاج شيخ عبدالقائم شوشترى«رضوان‌الله‌عليه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت مرحوم آيت‌الله نمازى«رضوان‌الله‌علیه»
  • پيام تسليت در پى حادثه تروريستى در شهر كرمان
  • اطّلاعیّه

  • -->

    احکام حواله، ضمانت، کفالت

    مسأله: حواله، عقد لازمی است که فسخ آن بعد از تحقّق جايز نیست و معنای آن این است که بدهکار، طلبكار را حواله بدهد كه طلب خود را از شخص سوّمی بگيرد و آن شخص قبول می‌کند که بدهی او را بپردازد. و فرقی نیست که بدهکار به شخص سوّم نیز بدهکار باشد یا خیر.

    مسأله: کسی که بدهکار نیست، اگر کسی را بر سر دیگری حواله ‌دهد صحیح است، گرچه حواله نیست و احکام حواله را ندارد. و کسی که به او حواله می‌شود، اگر به حواله کننده بدهکار است، باید قبول کند. ولی اگر بدهکار نیست می‌تواند قبول نکند و چنانچه قبول کرد، لازم الاجراء است.

    مسأله: کسی که بر سر او حواله می‌شود، اگر داعی عقلائی داشته باشد که قبول نکند، نظیر اینکه حواله برای شخصی غیر متدیّن باشد و احتمال آبرو ریزی بدهد، می‌تواند حواله را نپذیرد، گرچه بدهکار هم باشد. ولی اگر قبول کرد، باید بپردازد.

    مسأله: ضمانت، نظیر حواله و از عقود لازم است، به این معنا که انسان ضامن دیگری شود که بدهی او را بپردازد و یا اگر خیانتی از او سر زد، جبران خسارت کند.

    مسأله: اگر کسی ضامن شد بدهی دیگری را بپردازد، بدهى بدهكار به ذمّۀ ضامن منتقل مى‏شود و بدهكار برئ الذّمّه مى‏گردد، ولی رضایت بستانکار شرط است.

    مسأله: انسان می‌تواند ضمانت کند که اگر دیگری در پرداخت بدهى خود كوتاهى كرد يا نتوانست آن را بپردازد، طلب طلبكار را پرداخت کند. 

    مسأله: اگر کسی برای شخص دیگری ضامن شد که در صورت خیانت یا کوتاهی آن شخص، خسارت آن را بپردازد، جایز و صحیح است.

    مسأله: کفالت، نظیر ضمانت و حواله و از عقود لازم است و معنای آن این است که انسان متعهّد شود كه هر وقت طلبكار يا صاحب حق، بدهكار يا متّهم را خواست، او را حاضر كند و به كسى كه اين‌طور متعهّد شود كفيل مى‌‏گويند.

    مسأله: اگر متّهمی که مدیون است، در وقت مقرّر حاضر نشد، کفیل باید دِین او را ادا کند. امّا در جنایات نظیر قتل و جرح، اگر متّهم حاضر نشد، کفیل را قصاص نمی‌کنند و باید با صلاحدید حکومت اسلامی جبران خسارت کند.

    مسأله: اگر حاکم اسلامی صلاح بداند کفیل را حبس کند تا متّهم حاضر شود، حبس می‌کند و اگر صلاح بداند دیه بگیرد، دیه می‌گیرد. چنانچه اگر مدیون را  به واسطۀ کفالت رها کرده و مدیون فرار کرده است، کفیل باید دِین او را ادا کند.

    مسأله: اگر کفیل یا متّهم بمیرد، کفالت ساقط می‌شود و کفالت مربوط به ورثه‌ نمی‌شود. ولی خود ورثه باید از مال کفیل، حقِّ دیگران را بدهند و اگر مخالفت کنند، حکومت اسلامی آن حق را از مال بر می‌دارد.

    مسأله: اگر حقّ صاحب حق به گونه‌ای ادا شود، یا صاحب حق، حقِّ خود را به دیگری واگذار کند، یا از آن حق بگذرد یا متّهم خود را تحویل دهد، کفالت ساقط می‌شود.

    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365