جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ پنج شنبه ۶ ارديبهشت


 
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت آيت‌الله آقاى حاج شيخ عبدالقائم شوشترى«رضوان‌الله‌عليه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت مرحوم آيت‌الله نمازى«رضوان‌الله‌علیه»

  • -->

    تفسير قرآن کريم / معارف اسلام در سوره يس / شناخت سوره يس
    يس، اسم پيامبر(ص) و معناي آن

    كلمة «يس» آنگونه كه از روايات و خود قرآن فهميده مي‌شود اسم پيامبر است[1] ظاهراً معني آية شريفه چنين است:

    «اي پيامبر، اي رسول گرامي، قسم به قرآن حكيم كه تو از پيامبران هستي»

    در روايات اهل‌بيت(ع) هم مي‌خوانيم كه يس اسم پيامبر است[2] و در دعاي ندبه هم كه شما عزيزان در صبح‌هاي جمعه مي‌خوانيد: يابنَ طه وَ الْمُحْكَماتِ يَابنَ يس وَ الذّارياتِ يَابْنَ الطّورِ و العادياتِ كه مورد خطاب، حضرت ولي‌عصر ارواحنا فداه هستند مي‌گوئيم ... اي پسر يس ... از اينجا باز هم فهميده مي‌شود «طه» و «يس» اسم مبارك پيامبراكرم است.

    معناي يس

    اما اينكه معنايش چيست، نمي‌دانيم. رمزي است بين عاشق و معشوق. يعني بين خدا و سفير او.

    همانطور كه مي‌دانيد هر ارگاني اسراري دارد، ارتش اسراري دارد كه جز افراد ارتش، آن هم بعضي از آنها، شخص ديگري نمي‌داند. سپاه هم اسراري دارد كه حتي بسياري از سپاهيان آنها را نمي‌دانند. در هر حزبي بين مسئولينش اسراري هست كه بسياري از اعضاي حزب از آن بي‌اطلاعند. بين خدا و سفيرانش هم اسراري است كه جز خودشان و يا وابستگان به آنها (ائمه طاهرين عليهم‌السّلام) كسي از آنها با خبر نيست[3]. و به تعبير قرآن «راسخون في العلم» هستند كه متشابهات را مي‌دانند و حتي افرادي مثل سلمان فارسي هم بر اين اسرار واقف نيستند!

    بنابراين اگر معناي اين كلمات را از ما بپرسند با كمال صراحت مي‌گوئيم كه «نمي‌دانيم» و هر كه ادعاي علم به معناي اين الفاظ نمايد اشتباه كرده و ادعاي گزاف نموده است. قرآن در اين مورد مي‌فرمايد:

    هُو الَّذي اَنْزَلَ عَلَيْكَ الكِتابَ مِنْهُ آياتٌ مُحكَماتٌ هُنَّ اُمّ الكِتابِ‌وَ اخَرُ مَتَشابِهاتُ فَاَمَّا الَّذينَ في قُلُوبِهِمْ زَيْغٌ فَيَبتَّغُونَ ما تَشابَهَ مِنْهُ‌ ابْتِغاءَ الفِتْنَةَ وَابتِغاءَ تَأوِيلهِ وَ ما يَعْلَمُ تَأويلَهُ إلاّ اللهُ‌والرّاسِخُونَ فِي العِلْمِ يَقُولُونَ آمَنّا بِهِ كُلُّ مِنْ‌ عِنْدِ رَبِّنا و ما يَذَّكَّرُ إلّآ اُولُو الْاَلْباب[4]

    خداوند قرآن را بر تو نازل كرده است، بعضي از آيات آن محكم است كه اينها «ام‌الكتاب» است. (ام‌الكتاب در اينجا به معناي قلب قرآن است) و بعضي از آياتش متشابه است... اين متشابهات را جز اهلبيت عليهم‌السلام هيچكس نمي‌فهمد. (راسخون في‌العلم = چهارده معصوم(ع)) و ما نبايد به دنبال متشابهات برويم. اگر كسي به دنبال متشابهات رفت معلوم مي‌شود كه ريگي به كفش دارد چون قرآن مي‌فرمايد: آنان كه كج هستند و مي‌خواهند فكر خود را بر قرآن تحميل كنند به دنبال متشابهات مي‌روند تا آنها را تحريف نمايند، فتنه‌انگيزي كنند و اختلاف ايجاد نمايند.

    اما راسخون في‌العلم چه مي‌گويند؟ «يَقُّولُونَ آمَنّا بِهِ كُلٌّ مِنْ عِنْدَ رَبِّنا» ما ايمان داريم هم به محكمات و هم به متشابهات، علاوه بر اينكه ايمان داريم،‌ صددرصد در مقابل قرآن تسليم هستيم و مي‌گوييم: «كُلٌّ مِنْ عِندَ رَبِّنا وَ ما يَذّكرُ إلاّ اُولُوا الاَلْباب»

    بعد هم مي‌فرمايد: رَبَّنا لا تُزِعُ قُلُوبَنا بعدَ إذْ هَديتَنا وَهَبْ لَنا مِنْ لَدُنكَ رَحْمَةً إنَّكَ انتَ الوَهّاب

    اين هم زنگ خطري است براي همه و به خصوص براي جوانهاي روشنفكر كه مواظب باشند، يكي از دام‌هاي شيطان همين است كه انسان را از متشابهات قرآن منحرف مي‌كند. از اين راه وارد مي‌شود و فتنه‌انگيزي مي‌كند تا بتواند فكر خودش را بر قرآن تحميل نمايد، لذا همان كساني كه متشابهات را مي‌دانند اين دعا را هم مي‌خوانند.


    [1]ـ قال الصادقُ: ياسين اِسْمُ رَسُولِ الله صلّي الله عليهِ و آله والدَّليلُ عليهِ قولُهُ: إنَّكَ فَمِنَ المُرْسَلين (بحارالنوار ج23 ص168) ياسين اسم رسول خدا(ص) است بدليل آنكه خداوند در آيه بعد از آن مي‌فرمايد: «تو تحقيقاً از فرستادگان خداوندي هستي»

    نكته: مرحوم علامه بزرگوار محمدباقر مجلسي رحمة‌الله عليه رواياتي در بحارالانوار ضبط نموده‌اند كه آل ياسين را آل محمد -عليهم‌السّلام- معنی كرد‌ه‌اند و ياسين يعني حضرت محمّد(ص)-كه در جلد 23 از صفحه 167 تا 177 آمده است-

    [2]ـ عَنْ اَبي جَعْفَر-علیه السلام- قال: انّ لِرَسُولِ الله(ص) اثْني عَشَرَ اِسماً خَمْسَةٌ مِنْها في القرانِ، محمدٌ و احمدٌ و عبدُالله و يس و نون. حضرت امام محمدباقر(ع) فرموده‌اند: براي رسول خدا(ص) دوازده اسم است كه پنج تاي آن در قرآن آمده است: محمد و احمد و عبدالله و يس و نون. (مجمع‌البيان ج8 ص414)

    [3]ـ البته در بعضي روايات براي يس هم به وسيلة‌ائمه هدي عليهم صلوات‌الله تفاسيري شده از جمله: عَنِ الصَّادقِ(ع)... و اَمّا يس فَاِسْمُهُ منْ اَسْماءِ النَّبِيّ(ص)، مَعْناهُ يا اَيُّهِا السَّامِعُ لِوَحْيي... از امام ششم-علیه السلام- است كه فرمودند. يس نامي از نامهاي مبارك پيامبراكرم(ص) است و معنايش اين است: اي شنوندة وحي من... (بحارالانوار، ج6، ص86)

    [4]ـ سورة آل‌عمران آيه 7. ترجمه: اوست خدايي كه قرآن را بر تو فرستاد كه برخي از آن كتاب آيات محكم است (و احتمال و اشتباهي در او راه نيابد) كه آنها اصل و مرجع ساير آيات كتاب خدا خواهد بود و برخي ديگر آيات متشابه است (و به سهولت درك معني و فهم مقصود از او نشود) تا آنكه گروهي كه در دلهايشان ميل به باطل هست از پي متشابه رفته تا به تأويل كردن آن (در اين راه) شبهه و فتنه‌گري پديد آرند، در صورتي كه تأويل آن را كسي جز خدا نداند و اهل دانش گويندما به همه آن كتاب گرويديم كه همه محكم و متشابه قرآن از جانب پرورگار ما آمده و به اين دانش پي نبرند، جز خردمندان.

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365