جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ سه شنبه ۴ ارديبهشت


 
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت آيت‌الله آقاى حاج شيخ عبدالقائم شوشترى«رضوان‌الله‌عليه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت مرحوم آيت‌الله نمازى«رضوان‌الله‌علیه»

  • -->

    اخلاق / پاسخ به پرسش‌های ازدواج و خانواده / متن کتاب
    دوران عقد

    سؤال 52. من و همسرم عقد محضري خوانده‌ايم و در منزل والدينمان به سر مي‌بريم. به‌دليل فاصله‌اي كه داريم هفته‌اي يك بار همديگر را مي‌بينيم، محبّت من به ايشان بسيار كم شده است، در ‌صورتي‌كه محبّت ايشان بسيار زياد است؛ ولي من با اين كم‌محبّتي، نمي‌دانم چكاركنم؟

    بايد جواب‌ محبّت او را بدهيد و با توسّل به قرآن و اهل‌بيت«سلام‌الله‌علیهم»‌ دعا كنيد محبّت شما زياد شود. این حالتی که دارید برای زندگی شما ضرر دارد و حتماً باید با تلقین مثبت، آن را تغییر دهید.

    سؤال 53. اينجانب مدّت شش‌ماه قبل به اجبار خانواده و بدون رضايت قلبي به عقد همسر فعلي‌ام درآمدم و تاکنون هيچ‌گونه رضايتي ندارم. با توجّه به اينکه رضايت دختر بنا‌بر احاديث و روايات شرط اصلي است و در غير اين صورت عقد باطل مي‌‌شود، آيا من به‌عنوان يک انسان حق انتخاب داشته و دارم؟ خواهشمند است نظر مبارک را بفرمایيد.

    نشستن شما در جلسۀ‌ عقد و بله گفتن شما بين زن‌ها و مردان و امضاي شما در سند ازدواج، کاشف از رضايت شماست؛ بنابراين عقد شما صحيح است و فعلاً زن او هستيد؛ ولي اگر راستي او را نمي‌خواهيد و احتمال اينکه بعداً محبّت پيدا شود، نمي‌دهيد، چاره‌ای جز طلاق نیست و او هم نبايد لجاجت کند؛ چون چنين زني به درد او نمي‌خورد؛ ولي شما هم بايد بدانيد، غالب اين حرف‌ها از هوي و هوس سرچشمه مي‌گيرد و قبلاً نبوده است و تازه پيدا شده است. خداي متعال ان‌شاءالله ما را از هواهاي نفس و از شيطان درون و برون حفظ فرمايد.

    توجّه داشته باشید که اگر این کار شما هوسی باشد، ازدواج بعدی شما نیز با مشکل مواجه می‌شود.

    سؤال 54. من و شوهرم يک سال است که عقد هستیم؛ ولي در اين ميان پدرم چندان از اين وصلت راضي نيست و روي خوش نشان نمي‌دهد. من به‌خاطر اينکه پدرم با همسرم رفتارخوبی ندارد، خيلي ناراحت هستم و دلسرد شده‌ام. بين دو راهي مانده‌ام و نمي‌دانم چه تصميمي بگيرم. عده‌ای مي‌گويند بايد جدا شوم، عده‌ای ديگر مي‌گويند بايد عروسي کنم، امّا خودم نمي‌دانم چه کنم؟ لذا از شما خواهشمندم که مرا راهنمايي فرمایید.

    بي‌جهت جداشدن صحيح نيست؛ بلکه اشکال دارد. طلاق وقتي جایز است که جدایي به نفع پسر يا دختر باشد و زندگي ممکن نباشد. شما به اميد خداي متعال زندگي را شروع کنيد و با مهرباني و تواضع و عذرخواهي، سردي پدرتان را جبران کنيد. اگر پدر، مدّتی محبّت بین شما و همسرتان را ببیند، سردی او برطرف می‌شود.

    سؤال 55. من و همسرم هر دو مشغول تحصیل هستیم و من با مشکلاتي از قبيل نداشتن خانه و مشکلات مالی روبرو هستم. ديگر آن‌طور که مي‌خواهم، نمي‌توانم درس بخوانم و از طرفي با خانمم هم‌سن هستم و مي‌ترسم دوران عقد طولانی شود و من از او سرد شوم، در ‌حالي‌که هم اکنون نیز زياد تمايل به او ندارم. از طرف ديگر براي تحصيل خانمم مبلغي را بايد پرداخت کنم و سه سال ديگر از درسش باقي مانده است. اين افکار باعث شده است نتوانم درس بخوانم.آيا درست است که طلاق بدهم يا خير؟ خواهش مي‌کنم راهي نشان دهید.

    کليۀ اين افکار و نظایر آن از وساوس شيطان است. گويا شيطان در پوست شما رفته است تا آبروي دو خانواده را بريزيد. شما هيچ توجيه صحيحي براي طلاق نداريد و باید با او زندگی و به او محبّت کنید تا همه چیز درست شود. مواظب باشيد، اين‌گونه حرف‌ها را خانمتان متوجّه نشود که خطرناک است.

    رزق شما هم دست خداوند متعال است و تعهّد کرده است که از فضل خود شما را اداره کند، البته اگر متقی باشید.

    سؤال 56. مدّت هشت ماه است عقد کرده‌ام. در ابتدا به همسرم علاقه داشتم، ولي الان اين علاقه در من بسيار ضعيف شده است، در ‌صورتي که ايشان خيلي به من ابراز محبّت مي‌کند. چه‌کار کنم که علاقه به همسرم در من تقويت شود؟ اين مسئله براي من مشکل رواني ايجاد کرده است، خوشي را از من گرفته، مدام از اين احساس منفي زجر مي‌برم. اين احساس گاهي اوقات ايجاد مي‌شود و بعد از مدّتي از بين مي‌رود. مرا در اين زمينه راهنمايي کنيد.

    مواظب باشيد وقتي علاقۀ شما کم است، عکس‌العمل نشان ندهيد؛ بلکه عکس‌العمل شما در وقتي باشد که او اظهار علاقه مي‌کند و بايد در آن موقع جواب محبّت او را بدهيد. با اين مبارزه ان‌شاءالله خوب مي‌شويد.

    از نماز اوّل وقت کمک بگيريد و دعا کنید خداوند متعال به شما کمک کند و زندگی خوبی پیدا کنید.

    توجّه داشته باشید با ادامۀ این حالت، کم کم توهّم‌ها و تخیّل‌ها از شیطان در شما رخنه می‌کند و باید با انس با قرآن، بر طرد آن‌ها پیروز شوید و بدانید که اگر همسر شما از شما رنجیده خاطر شود، عاقبت به‌خیر نخواهید شد.

    سؤال 57. تقريباً مدّت دو سال است که عقد هستم و طبيعتاً بين من و همسرم اختلافاتي پيش آمده است. سعي کرديم آن را با گفتگو حل کنيم، امّا آنچه حکم شرعي و اخلاقي آن را از شما تقاضا داريم، چند مسئلۀ ذيل است:

    آيا زن و مرد هر يک حق دارند عيوب یکدیگر يا جدالي را که با يکديگر داشته‌اند، براي ديگران بازگوکنند يا جلوي بقيه به يکديگر تذکّر دهند؟

    آيا هر يک از زن و مرد حق دارند موقع عصبانيت سر همديگر فرياد بزنند؟

    حقوق والدين همسر (زن يا مرد) براي طرف مقابل چيست؟

    1و2. حق ندارند؛ کار بسيار بدي است و پرهيز از آن براي هر دو لازم است.

    احترام و حرف‌شنوي از آن‌ها به‌طور متعارف لازم است، پدر و مادر خود باشند يا همسر. هم‌چنان‌که پدر و مادر همسر لازم است به اندازۀ اولاد خود، نسبت به داماد یا عروس، مهرباني و خيرخواهي داشته باشند.

    سؤال 58. پنج ماه است عقد هستیم، امّا پس از عقد متوجّه شده‌ام که آثار جراحي و بخيه ناشی از شکستگی دنده‌ها در بدن خانمم وجود دارد. خانوادۀ ايشان تمام مسائل ذکر شده را از من پنهان کرده بودند. آيا عيب‌هايي که به‌طور آشکار در بدن ايشان موجود مي‌باشد، نباید در حين عقد به اينجانب گفته مي‌شد؟ اگر بخواهم عقد را فسخ کنم، از جهت شرعي فتواي مبارک را بفرمایید.

    گرچه آن‌ها بايد اين عيب‌ها را گفته باشند؛ ولي عقد صحيح است و آن عيوب موجب فسخ عقد نيست. شما هم باید گذشت کنيد و ندیده بگیرید، تا خداوند متعال خير دنيا و آخرت به شما عنایت کند.

    سؤال 59. می‌خواستم بدانم، در دوران عقد وقتی کنار هم هستیم یا تلفنی بعضی از کلمات تحریک‌کنندۀ‌ جنسی را به يکديگر بگويیم، آيا جایز است؟

    جایز است.

    سؤال 60. بیش از دو سال است که در دوران عقد به‌سر می‌برم. نزدیک یک ‌سال و ‌نیم است که با بی‌مسئولیتی تمام از طرف شوهر رها شده‌ام ( قبل از شروع زندگی مشرک) با‌ وجود اقدامات و تماس‌های مکرّر، هنوز پاسخی از طرف شوهرم دریافت نکرده‌ام. با توجّه به این شرایط، از نظر شرع مبین اسلام تکلیف من چیست؟

    بهترین راه اين است که افراد امین و معتمد که حرف آن‌ها پذیرفته است، واسطه شوند و کار را اصلاح کنند.

    سؤال 61. جواب بله را از دخترخاله‌ام گرفته‌ام؛ امّا بنا به‌شرايطي، خواندن عقد و صيغۀ‌ محرميت ممكن نيست. نوازش او چه حکمي دارد؟

    جایز نیست.

    سؤال 62. دو ماه است عقد کرده‌ام. امّا بعد از عقد فهمیدم که او بداخلاق و بد‌دل است. در مسائل زناشويي هم عجله دارد. از شما کمک می‌خواهم تا مشکلم با ياري حق حل شود.

    بايد با او بسازيد و حرف‌هاي او را تحمّل کنيد و کوتاه بياييد و با محبّت او را اصلاح کنید. در ارضاء غريزۀ جنسي هم در حدّ متعارف، او را راضي کنيد. از خداوند بخواهيد او را اصلاح کند و محبّت شما در دل او و محبّت او در دل شما ريخته شود.

    سؤال 63. در بازوهاي من تعدادي لکه وجود دارد، چندين بار به دکتر مراجعه کردم، به من گفت چيز مهمي نيست. حدود دوماه قبل عقد کردم ودر موقع عقد موضوغ لکه‌ها را به شوهرم نگفتم. به‌تازگي شوهرم اين لکه‌ها را ديده و شديداً ناراحت شده است، الفاظ نامناسبي را به من می‌گوید. اکنون مي‌گويد: چون به من نگفته‌ايد، فسخ ازدواج را به دادگاه مي‌نويسم و تقاضاي طلاق مي‌کنم. لطفاً مرا راهنمايي فرمایيد و مسئلۀ شرعي دربارۀ‌ اين موضوع را بيان فرمایيد.

    مهم‌ترين راه اين است که با هم برويد دکتر متخصص پوست تا او بگويد چيز مهمي نيست. چيزي که بايد شما توجّه داشته باشيد، اين است که اشتباه کرده‌ايد؛ زيرا بايد به او می‌گفتید و چيزي که بايد شوهر شما توجّه داشته باشد، اين است که در زندگي، عجله، حرف‌هاي رکيک و اين‌گونه حرف‌ها که نوشته‌ايد، بايد نباشد. اميد است دکتر بگويد چيز مهمي نيست و رفع نگراني از هر دو بشود و زندگي شيريني داشته باشيد. ولی در هر صورت ازدواج با آنچه نوشته‌اید، فسخ نمی‌شود.

    سؤال 64. مدّت شش ماه است عقد کرده‌ام. مدّتی است از طرف خانوادۀ‌ همسرم و همسرم تحت فشار هستم که سریع‌تر سر خانه و زندگی‌ام بروم؛ ولي مشکل بنده این است که برای اجارۀ‌ خانه، پول پیش ندارم و کسی را هم ندارم که به کمک او تهیه کنم. حاج آقا، چه کنم؟ چه دعا و ذکر و توسّلی بگیرم که خداوند به فضل و کرمش مشکل من و امثال مرا حل کند؟

    اگر جداً متقی شدید، خداوند در قرآن چندین جا وعده داده است کلیۀ‌ امور شما را اصلاح می‌کند.

    آیۀ شریفۀ «وَ مَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً، وَ يَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِب»‏[1] را ذکر خود قرار دهید و دست‌کم روزی هفتصد مرتبه آن را بخوانید و از آن کمک بگیرید، اگر متّقی باشید، حتماً اصلاح می‌شود.

    سؤال 65. چند روز بعد از انجام مراسم عقد، متوجّه شدم همسرم از ناحيۀ شکم و ران دچار سوختگي شده که اين موضوع را قبل از عقد از من پنهان کرده بودند و نه به من گفته بودند و نه به والدين من. در حال حاضر مشکل بنده اين است که اوّلاً چرا اين موضوع به بنده گفته نشد که اگر گفته مي‌شد، بنده اقدام به ازدواج با ايشان نمي‌کردم؛ ثانياً بنده با اين موضوع نمي‌توانم کنار بيايم؛ زيرا شديداً دچار ناراحتي‌ام، هم از بابت دروغ‌گویي و نداشتن صداقت در ازدواج و هم با جسم ايشان مشکل دارم. ضمناً خانوادۀ ايشان از نظر مذهبي و انجام اعمال ديني خيلي ضعيف هستند و بنده از اين بابت هم ناراحت هستم. لذا خواهشمند است، راه‌حلي که بنده از اين موضوع نجات پيدا کنم به بنده عنايت فرمايید.

    اگر بتوانيد گذشت کنيد، پروردگار عالم پاداش دنيا و آخرت به شما مي‌دهد و حتماً جبران مي‌کند. ولي اگر نمي‌توانيد گذشت کنيد و مي‌خواهيد زندگي را براي خود و او تلخ کنيد و هميشه به رخ او بکشيد، هر‌چه‌ زودتر به دادگاه مراجعه کنید، دادگاه به اندازۀ عيب مخفي که داشته است، از مهریۀ‌ او کم مي‌کند.

    ولی من موافق طلاق نیستم، گرچه نگفتن آن‌ها به شما بسیار بد بوده است، امّا بدانید که طلاق، ضایعاتی دارد.

    سؤال 66. آیا خانم‌ها با معاشقه در دوران عقد یا بعد از عروسی(بدون مجامعت)، در صورتی‌که به اوج لذّت جنسی برسند یا مایعی از آن‌ها خارج شود، جنب می‌شوند و باید غسل جنابت کنند؟

    با آنچه نوشته‌اید، جنب نمی‌شوند و لازم نیست غسل کنند. آن مایعات هم معمولاً ترشّحاتی بیش نیست و پاک است.



    [1]. طلاق، 2 و 3.

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365