عنوان: تبيين ابعاد اقتصاد سالم و اقتصاد بيمار
شرح:

مرجع عاليقدر حضرت آيت‌الله العظمي مظاهري در ادامۀ درس اخلاق ماه مبارک رمضان که ظهرها پس از اقامۀ نماز ظهر و عصر در مسجد حکيم اصفهان برگزار مي‌شود، به تبيين برخي ديگر از اقسام حق‌النّاس مالي و اقتصادي پرداختند و ضمن برشمردن آثار سوء فردي و اجتماعي کارهايي که موجب وجوب حق‌النّاس مالي مي‌شود، خاطرنشان کردند:

در معاملاتي که به صورت روزمرّه در بازار و در بين کسبه و تجار رايج است، گناهاني صورت مي‌پذيرد که علاوه بر وارد کردن خسارات جبران‌ناپذير فردي به بعضي از مردم، به چرخۀ اقتصادي کشور ضربه مي‌زند و ثبات اقتصادي را متزلزل مي‌کند.

گناه و لقمۀ حرام، مانع پذیرش عباداتمعظّم‌له در ادامۀ بيانات خود، ضمن تشريح برخي از ابعاد اقتصاد سالم و اقتصاد بيمار، وضعيّت جاري اقتصادي کشور را نامناسب ارزيابي کردند و افزودند:

اکنون اقتصاد کشور، بيمار است و از ثبات کافي برخوردار نيست و اين عدم ثبات، امنيّت اقتصادي را از کشور، مردم و بازار مسلمين سلب کرده است.

عواملي نظير واردات بي‌رويّه و بدون برنامه‌ريزي و عدم وجود طرح اقتصادي مطلوب براي صادرات از يک سو و گرانفروشي، کم‌فروشي، غشّ در معامله، خريد تعهدي و بدون پشتوانۀ مالي اجناس و کالاها از سوي ديگر، اقتصاد کشور را بيمار کرده است و هر حرکتي که به بيماري و نابودي اقتصاد منجر شود، نوعي براندازي محسوب شده و گناه آن بسيار بزرگ است.

حضرت آيت‌الله العظمي مظاهري از اقتصاد اسلام به عنوان برترين تئوري اقتصادي ياد کرده و خاطرنشان ساختند: اگر در امور اقتصادي، دقيقاً به نظر دين مبين اسلام عمل شود، بيماري اقتصادي از بين مي‌ورد، ثبات اقتصادي حاکم مي‌شود و همه مردم از نظر خوراک، پوشاک، مسکن و ازدواج بي‌نياز مي‌شوند و در رفاه خواهند بود. از اين‌رو گفته مي‌شود که در جامعۀ اسلامي نبايد شاهد فقر و عزوبت باشيم و نيز نبايد افرادي يافت شوند که از داشتن خانه و مسکن اوليه محروم باشند و از اين موضوع رنج ببرند.

حضرت آيت‌الله العظمي مظاهري در ادامه به تعريف و تشريح کم‌فروشي و غشّ در معامله به عنوان دو عامل مؤثر در بيماري اقتصاد پرداخته و تصريح کردند:

همۀ افراد بايد در معاملات و کارهاي خود با انصاف عمل کنند و به حقّ خود قانع باشند و کم‌فروشي نکنند، يعني کم ندهند و زياد طلب کنند. کم فروشي گرچه  مشهور در معاملات است ولي در هر کاري باشد حرام و گناه آن بزرگ است. نظير کم‌کاري و بدکاري در ادارات و يا سرهم‌اندازي در مشاغل ديگر و ناقص تحويل دادن کالا يا خدمات.

همچنين غشّ در معاملات که امروزه در بازار رايج است، يعني خوب نشان دادن و بد تحويل دادن کالا يا خدمات که در همۀ اقسام کار وجود دارد و گناه آن بزرگ است. غش و فريب ديگران به هر صورتي باشد حرام است و سلامت و ثبات اقتصادي را دچار  خدشه مي‌کند و حتي پيامبر گرامي«صلي‌الله عليه وآله وسلّم» از غش کننده، سلب ايمان فرموده‌اند.

حضرت آيت‌الله العظمي مظاهري در بخش ديگري از بيانات خود به تبيين اقسام حق‌النّاس فرهنگي پرداختند و افزودند: اگر استاد در حوزه، دانشگاه، يا مدرسه بدون مطالعه تدريس کند و نيز اگر يک سخنران وقت مردم را با حرف‌هاي بيهوده تلف کند و بدتر از آن اگر کسي ذهن جوانان را منحرف سازد، حق‌النّاس بر او واجب مي‌شود و گناه آن بزرگ است.

اگر صدا و سيما و رسانه‌ها، به اندازه‌اي که وقت مردم را مي‌گيرند، نتوانند مطالب مفيد و آموزنده ارائه دهند، مسئول هستند و بايد پاسخگوي اوقات تلف شده باشند.

همچنين تکثير و استفادۀ بي‌اجازه از آثار فرهنگي نظير کتاب، نرم‌افزار و فيلم، که براي تهيه و توليد آن هزينه شده است، نوعي دزدي است و موجب وجوب حق‌النّاس مي‌شود.پايان خبر.13/6/1389


براي شنيدن صوت جلسات دروس اخلاق معظّم‌له در ماه مبارک رمضان اينجا را کليک کنيد.