عنوان: در پرتو اخلاق119:راهکار رهايي از گناه، از نگاه امام صادق«سلام‌الله‌عليه»
شرح:

119.jpgدر روايت است كه شخصى نزد امام صادق‌«سلام‌الله‌عليه»آمد و عرض كرد: يابن‌رسول‌‏الله، من عادت به گناه پيدا كرده‏‌ام، چه كنم تا از اين عادت رهايى يابم؟

حضرت از راه تحريك عواطف وارد شدند؛ يعنى وجدان اخلاقى او را تحريك كرده فرمودند: اگر مي‌‏خواهى گناه بكنى و عادت بر آن پيدا كرده‌‏اى، مانعى ندارد، اما در موقع ارتكاب عمل حرام و انجام گناه، چند مسئله را رعايت كن؛ اولًا اينكه كارهايت را در جايى انجام بده كه خدا تو را نبيند و تو در محضر حق تعالى واقع نشوى.

عرض كرد: يابن‌رسول‏‌الله، من هر كجا كه بروم از ديد الهى مخفى نيستم!

حضرت فرمودند: پس در وقت گناه، از ملك و سرزمين خدا بيرون برو، چرا كه معصيت صاحب‏خانه، آن هم در خانه‌ى او، خيانت به اوست.

آن مرد گفت: يابن‏‌رسول‌‏الله، كجا بروم كه ملك خدا نباشد؟ همه جا متعلق به اوست.

امام«سلام‌الله‌عليه» فرمودند: خوب، لااقل روزى او را نخور!

جواب داد: يابن‏‌رسول‏‌الله، مگر مي‌‏شود روزى او را نخورم؟ از هر چه استفاده كنم، نعمت اوست، هر چه بخورم و بياشامم از خداوند است.

حضرت نحوۀ بحث را عوض كردند و فرمودند: اشكالى ندارد، در محضر خداوند، با استفاده از نعمت‏هاى او و در ملك او گناه بكن ولى زمانى كه عزرائيل براى گرفتن جان و قبض روح تو آمد، جانت را نگهدار و آن را از فرشته مأمور الهى حفظ كن.

و وقتى جوان براى اين كار هم به عجز و ناتوانى خويش اقرار نمود، امام صادق«سلام‌الله‌عليه» كه به نتيجه‌‏گيرى نزديك مي‌شدند، آخرين مسئله را هم برايش به اين‌گونه يبان فرمودند كه: اگر حافظ جانت نيستى و نمي‌‏توانى آن را از مَلَك محافظت نمايى، پس وقتى كه او جانت را گرفت، در مقابل ملائكه مأمور دوزخ مقاومت كن تا به جهنم نروى.

جوان، با ناراحتى اظهار داشت آن موقع، روز بيچارگى من است و اختيارى ندارم و آنها مرا بزور مي‌‏كشانند و به طرف آتش مي‌‏برند.

حضرت فرمودند: بيچاره! پس عادت به گناه يعنى چه؟ پس اصرار در معصيت چرا؟! [1]

1.  بحارالانوار/ ج 78، ص 126.