جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ دوشنبه ۱۴ خرداد


 
  • پیام تسلیت در پی عروج شهادت‌گونۀ رییس محترم جمهوری اسلامی ایران و هیأت همراه
  • درس اخلاق؛ انسان در قرآن، جلسۀ نهم: هدف از خلقت انسان(3)
  • درس اخلاق؛ انسان در قرآن، جلسۀ هشتم: هدف از خلقت انسان(2)
  • پیام به هجدهمین دورۀ همایش «حکمت مطهّر»
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی

  • -->

    فقه / رساله استفتائات- جلد 1 / روزه
    روزۀ‌ بيماران و ناتوانان


    سؤال 1665. پزشکي كه مريض را از روزه منع مى‌كند، آيا لازم است که حتماً ملزم به امور ديني و مؤمن باشد يا اينکه فقط حاذق و متخصّص در کار خود باشد، کفايت مي‌کند؟

    اگر در گفتار ثقه و وارسته باشد، کفايت مي‌کند.

     

    سؤال 1666. منظور از مشقّتي که به واسطۀ‌ آن پيرمردها و پيرزن‌ها يا دختران تازه به بلوغ رسيده، نمي‌توانند روزه بگيرند، چيست؟

    طاقت‌فرسا باشد و آن‌ها را از کارهاي معمولي باز دارد.

     

    سؤال 1667. شخصى 45 ساله تاكنون روزه نگرفته و گفته داراى پانزده عائله بوده و براى تلاش و ادارۀ‌ خانواده‌ام در گرما و سرما كار مى‌كردم و طاقت نداشتم روزه بگيرم. عذر شرعى ديگري هم نداشته است. خواهشمند است نظر مبارك را در مورد وظيفۀ‌ او بيان فرمائيد.

    بايد به مرور زمان قضاي روزه‌ها را بگيرد.

     

    سؤال 1668. دختر من سال گذشته به سنّ تکليف رسيده است؛ امّا در ماه مبارک رمضان به علّت ضعف جسماني و بنيۀ‌ ضعيفي که دارد، نمي‌توانست روزه‌ بگيرد و در آستانۀ‌ ماه رمضان نتوانسته روزه‌هاي سال قبل را قضا کند و امسال هم احتمالاً نمي‌تواند روزه بگيرد. او بايد چه کار کند؟ اگر بعد از امسال توانست، آيا بايد هر دو سال را قضا کند يا بايد کفّاره بدهد؟

    کفّاره ندارد، بلکه روزه‌هاي سال گذشته قضا هم ندارد. ولي در صورت تمکّن مالی باید براي هر روزه‌، 750 گرم گندم يا پول آن را به فقرا بپردازید.

     

    سؤال 1669. دختري پس از گذشت چند سال از سنّ تکليفش فهميده است که در اوایل بلوغ، تعدادي از روزه‌هايش را نگرفته و تعداد آن را هم نمي‌داند. همچنين به‌خاطر ندارد آيا عمدي بوده يا به خاطر ضعف يا عذر ديگري بوده است. در اين صورت، اکنون از نظر قضا و کفّاره چه وظيفه‌اي دارد؟ 

    روزه‌‌هايي که يقين دارد نگرفته، قضا دارد و در صورت تمکّن مالی باید به ازای هر روزه 750 گرم گندم یا پول آن را کفّاره بدهد.

     

    سؤال 1670. نوجوانان که گاهاً در اوايل بلوغ به علّت ضعف جسمي، قادر به روزه گرفتن نيستند، در برابر قضا و کفّارۀ‌ آن چه وظيفه‌اي دارند؟

    اگر این ضعف و عدم قدرت از ماه رمضان تا ماه رمضان دیگر ادامه داشته باشد، روزه‌ها قضا ندارد، ولی اگر وضع مالی آن‌ها متوسّط باشد، برای هر روزه‌ای که نگرفته است، 750 گرم گندم یا پول آن را کفّاره بدهد.

     

    سؤال 1671. معمولاً دخترهاى تازه به تكليف رسيده در ايّام تحصيل و خصوصاً ايّام امتحانات، روزه گرفتن براى آنان مشقّت دارد و از درس خواندن مى‌افتند. آيا واجب است درس را رها كنند تا بتوانند روزه بگيرند يا اينكه جايز است روزه را بخورند تا اين‌كه مردود نشوند؟ با توجّه به اينكه معمولاً مردود شدن موجب حرج است. لطفاً تكليف آنان را بيان فرمائيد.

    مي‌توانند روزه را بخورند.

     

    سؤال 1672. اگر دكتر بگويد روزه گرفتن بچۀ‌ تازه به تكليف رسيده‌اى براى آينده‌اش ضرر دارد، ولو الآن احساس ضرر نمى‌كند، آيا روزه گرفتن او جايز است؟

    جايز نيست، اگر دکتر متخصّص و راستگو باشد و همچنين اگر پدر و مادر به راستي بدانند که چنين است، بايد نگذارند روزه بگيرد و قضا هم ندارد.

     

    سؤال 1673. اينجانب چند سالي بيماري خاصّي داشتم که به تشخيص پزشک، روزه برايم مضر بود، امّا دوسال پيش با مراجعه به متخصّص ديگري، ايشان گفت که روزه‌ براي من ضرري ندارد و روزه‌هايم را در اين دو سال گرفته‌ام. تکليف آن چند سال که روزه نگرفته‌ام، چه مي‌شود؟ از نظر قضا و کفّاره چه وظيفه‌اي دارم؟

    قضا ندارد و اگر تمکّن مالي دارید، براي هر روزه‌، 750 گرم گندم يا پول آن را به فقرا بدهید.

     

    سؤال 1674. روزه‌اي که پزشک، انسان را از آن منع مي‌کند، آيا فقط قضا دارد يا کفّاره هم دارد؟

    فقط قضا دارد و اگر تا ماه رمضان بعدي قدرت بر قضا نداشت، در صورت تمکّن بايد براي هر روزه معادل 750 گرم گندم یا پول آن را به فقير بدهد.

     

    سؤال 1675. بيماري به چند پزشک متخصّص و متديّن مراجعه کرده و برخي گفته‌اند که روزه براي او ضرر دارد و برخي به عدم ضرر روزه اذعان کرده‌اند، تکليف شخص براي گرفتن يا نگرفتن روزه چيست؟

    باید امتحان کند و چند روز، روزه بگیرد.

     

    سؤال 1676. اگر شخصي در حالت عادي مشکل ظاهري نداشته باشد، ولي وقتي روزه مي‌گيرد و چيزي نمي‌خورد، به سردرد شديد و کم‌خوني مبتلا مي‌شود، آيا بايد روزه بگيرد؟ با توجّه به اينکه نمي‌تواند قضا کند، آيا فقط بايد کفّاره بدهد؟

    روزه نگيرد و اگر در ايّام سال چنين است، قضا هم ندارد و اگر تمکّن مالي دارد، به ازای هر روزه‌، 750 گرم گندم يا پول آن را به فقرا بدهد.

     

    سؤال 1677. شخصي براي اينکه بتواند روزه بگيرد، بايد در شب قبل دارو يا آمپول خاصي را استفاده کند. آيا انجام اين کار براي اينکه بتواند روزه‌هايش را بگيرد، بر او واجب است يا مي‌تواند اين کار را انجام ندهد و به علّت ضعف روزه‌ها را نگيرد؟

    باید آن کار را انجام دهد.

     

    سؤال 1678. شخصي در ماه مبارک رمضان که هوا بسيار گرم و روزها طولاني است به شغلي مشغول است که نمي‌تواند روزه بگيرد، يعني گرفتن روزه براي او بسيار مشکل است، آيا مي‌تواند روزۀ‌ خود را افطار کند و مثلاً در زمستان که روزها کوتاه‌تر است آن را قضا نمايد؟ به طور کلّي اگر کسي به دليل موقعيّت کاري نتواند روزه بگيرد يا روزه گرفتن براي او بسيار سخت باشد و بين گرفتن روزه يا ترک کار بخواهد يکي را انتخاب کند، وظيفۀ‌ او چيست؟

    اگر بخواهد،‌ مي‌تواند جمع بين هر دو بکند، چنان‌که افراد فراواني بوده و هستند که هم کار خود را‌ به خوبي انجام مي‌دهند و هم روزه مي‌گيرند. مسلمان واقعي بايد چنين باشد و‌ «نمي‌توانم» در قاموس او راه نداشته باشد. مگر مسلمان‌ها در خليج فارس در حالي‌ که کار مي‌کنند، در آن هواي گرم روزه نمي‌گيرند؟ بلکه روزه مي‌گيرند، نماز اوّل وقت با جماعت مي‌خوانند و کار هم مي‌کنند. مگر مسلمان‌هاي صدر اسلام با نبود غذا، بلکه با نبود آب، به جنگ نمي‌رفتند و روزه هم نمي‌گرفتند؟ مگر جوان‌هاي ما در جنگ هشت سال دفاع مقدّس با وجود هواي گرم و نبود امکانات، روزه نمي‌گرفتند؟!

     

    سؤال 1679. کسي که در ماه مبارک رمضان به واسطۀ‌ عذري نتواند روزه بگيرد و تا ماه مبارک رمضان بعدي به واسطۀ‌ عذر ديگري نتواند روزه‌هاي خود را قضا کند، در خصوص قضا و کفّاره چه وظيفه‌اي دارد؟

    قضا ندارد و در صورت تمکّن، برای هر روز 750گرم گندم به فقير بدهد.

     

    سؤال 1680. کسي که به علّتي، احتمال ضرر روزه را براي خود دهد و به اين علّت روزه نگيرد و بعداً متوجّه شود که روزه بر او واجب بوده است، از جهت قضا و كفّاره چه حكمى دارد؟

    قضا دارد، ولي کفّاره ندارد.

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365